къща Доситеево
Начало
За Нас
Настаняване
Резервации
Винен туризъм
Културен туризъм
Риболов
Галерия
Контакт
Предложения
 Бог е създал водата, а човекът - виното!
          (Виктор Юго)

В земите на Златна Тракия – района на Харманли, са едни от най-старите лозови масиви. Климата е изключително благоприятен за отглеждането на различни сортове лозя. През последните години няколко наши водещи винарни бяха построени именно тук. За да направиш хубаво вино трябва да имаш добро грозде, а в района на Харманли се отглежда чудесно грозде.

Тера Тангра" ООД: гр. Харманли : www.terratangra.com , се намира на 10 км. от с. Доситеево. Тера Тангра се появява на международната винена сцена преди няколко години. Лозята с площ от 300 хектара са сертифицирани за производството на биологично грозде и са разположени по склоновете на САКАР планина, недалеч от границата ни с Турция в местността на село Българин. Вината се произвеждат от селектирани бели и червени сортове в ограничени серии в зависимост от милезима. Основните сортове са : червени : Мерло, Каберне, Совиньон, Сира, Каберне Фран, Мавред, Мелник, Рубин, и бели : Шардоне, Совиньон Блан,Траминер, Семион.

Винарна Кастра Рубра – с. Коларово :www.telish.bg, се намира на 10км от с. Доситеево. Кастра Рубра". Тя е с капацитет за 1000 тона вино, разполага с 1500 дъбови бъчви и около 2500 дка лозови масиви, от които 1000 дка вече са засадени със собствени лозя. Преди три години в близкото село Изворово археолозите откриват крепостта "Кастра Рубра" ("Червен замък"). Тъкмо тази находка дава името на новата изба, след като "Телиш" решава да патентова марката.

Винарна „Малката Звезда” с. Българин : www.malkatazvezda.com , се намира на 13 км от с. Доситеево. Винарна "Малката звезда" е основана през 2005-та година на място носещо името "Малка звезда" близо до град Харманли в югоизточна България от д-р Стефан Ангелов и неговите партньори. "Малката звезда" разполага с подземна изба за отлежаване и стареене на виното, бутилираща линия, лаборатория и дегустационна, както и с уникална атмосфера за гостите желаещи да почувсвуват "магията на виното".

Вила Любимец – гр. Любимец : www.villalyubimets.com, се намира на 26 км. От с. Доситеево. Търговската марка “Вила Любимец” се появява на българския пазар през 2001 г. Тогава стартира и засаждането на 3 000 дка със селектирани червени сортове грозде като класическите френски Мерло, Каберне Совиньон, Сира и типичния български сорт Мавруд. Лозовите масиви на Вила Любимец са разположени в региона на Любимец, по долното течение на река Марица, разделяща южните склонове на Родопа и Сакар Планина.

Винарна Марон – с. Доситеево, винарната е построена през 2008г. Намира се в центъра на селото. Предлага богат асортимент от вина. Марон е легендарен цар на тракийското племе кикони, обитаващо територия между реките Места и Марица, описан от Омир. Посреща гостоприемно Одисей и другарите му в двореца си в града Исмар, дарява ги със скъпоценни съдове и 12 амфори с несмесено вино. Гостите на къща Доситеево получват подарък – бутилирано вино произведено от винарна Марон.


Във виното е истината. (Латинска мъдрост)
Българска директория