къща Доситеево
Начало
За Нас
Настаняване
Резервации
Винен туризъм
Културен туризъм
Риболов
Галерия
Контакт
Предложения
 Със старо име Сюли кьой, Доситеево е в пределите на България от 1885 г. Наименованието на селото идва местен служител на църквата архимандрит Доситей. Според фолклорната история селото се е местило на три места — първото било на мястото, където е язовира. От там минавал пътя на турската хазна, което станало повод турците да ги прогонят заради нападението върху хазната. Второто село било в м. Юртето, където са сегашните гробища, в които най-ранния гроб е от 1877 г. Турците и там ги притеснявали, и хората се преместили на днешното място, като първите заселници тук били Чукалците.
 Основния поминък е земеделие и скотовъдство. От земеделските култури най-отглеждани са домати, краставици, дини, пъпеши и пшеница. Меката зима спомага за отглеждането на разстения като смокиня, нар, сусам и др. Селото има дългогодишни традиций в лозаро-винарския сектор. От няколко години е построена и Винарска изба в селото която произвежда вина от характерните за раойна сортове : „Каберне совиньон“, „Мерло”, Мавруд и новите „ Сира” и „ Кот Малбек”.
 Селото е свързано с гр. Харманли и автомагистрала Марица с асфалтиран път. Предлага условия за селски, културноисторически, риболовен, винен, опознавателен и трансграничен туризъм.

    
За Къщата
За Селото
Българска директория