къща Доситеево
Начало
За Нас
Настаняване
Резервации
Винен туризъм
Културен туризъм
Риболов
Галерия
Контакт
Предложения
 Село Мезек се намира в община Свиленград, Област Хасково и е на 44 км. от село Доситеево. Край селото съществуват три интересни историко-археологически обекта. Единият е Тракийската гробница от третата четвърт на IV век пр.Хр., вторият е крепостта Неутзикон и третият е куполната гробница непосредственно преди връх "Шейновец".
 Куполната гробница край Мезек е най-голямата по размери и с най-сложна планово-пространствена композиция между разкритите досега по българските земи тракийски гробници. Намереният в гробницата при Мезек погребален инвентар е с голяма историческа и художествена стойност и сега се пази в Народния археологически музей, гр. София. Той допълва голямото значение на този изключителен архитектурен паметник и свиделства за високото развитие на материалната и духовната култура на траките към средата на IV век пр. н. е.
 Над селото се издига най-добре запазената средновековна крепост в България - Неузетикон от 11-12 век. При ясно време от кулите й се открива спираща дъха гледка към Бяло море.
Под връх Шейновец на около 2 км. североизточно се намира самотно скално образувание, с естествена форма, наподобяваща фалос с височина около 30 м и 7-8 м широчина. Стените му са изсечени с множество скални ниши, характерни за ритуално-обредни тракийски светилища.
 В село Мезек, в малка бутикова изба, се произвежда вино със марката Мезек.
 През лятото на 2006 беше маркирана екопътека от центъра на селото до връх Шейновец. Дължината й е около 7 км /в едната посока/. Около 6 часа са необходими за отиване и връщане. Добре е да сте запасени с вода, защото теренът е сух. Панорамата, която се разкрива от върха е истинска награда за усилието при изкачването!

    
църква Ив.Рилски
Александровска гробница
Перперикон
с.Мезек
Вила Армира
гр.Харманли
Българска директория